"Emlékszel még arra, hogy ki voltál, mielőtt a világ megmondta neked, kinek kell lenned?"

2012. január 22. 09:20 - d.szabi

AKUPRESSZÚRA

Akupresszura-body.jpg                                                      A már legalább 2000 éves hagyományos kínai orvoslás az egészség megőrzésére irányuló rendszer és egyben önálló akadémiai tradíció is.

Akupresszúra fogalmaakupunktúrás pontok puszta kézzel való nyomása. Ide tartozik még ugyanezen pontok elektromos- vagy lézeres készülék segítségével való stimulálása is.

Akupresszúra alkalmazása:

Az akupresszúra alkalmazható idős embereknél, nőknél, gyerekeknél, tűtől irtózó személyeknél vagy sürgős esetekben ha nincs kéznél tű.

Az akupresszúra módszerei:

 1. Nyomás
  Enyhe nyomást idült betegség okozta legyengülésnél, gyermekeknél, idős embereknél, vékony izomzatú tájékokon használunk,erős nyomást pedig újkeletű betegségeknél, erős alkatoknál, eszméletvesztésnél, vastag izomzatú tájékokon
 2. "Szúrkálás"
  - egy ujjal "szúrkálni": erős ingerlésre használják
  - több ujjal szúrkálni: enyhe ingerlésre használják
 3. "Nyomás-Felemelés"
  Több ujjal történik, a mély rétegek idegeit és inait ingerlik vele.
 4. "Csípés"
  Mély ingerlésre használják

Mindezen módszereknél nem szabad sem hirtelen, sem a körömmel erősen nyomni, mivel ezek kellemetlen érzést ávlthatnak ki a betegből. A nyomást fokozatosan növeljük, és a pontot körkörösen masszírozzuk az enyhe fájdalom eléréséig.

Akupresszúra kezelés tartama

Egy pont kezelése általában 2-3 percig tart. A kezelések gyakorisága és teljes időtartama az adott páciens betegségétől, energetikai állapotától és a kezelésekre adott reakciójától függ.

akupresszúra, akupunktúraAz akupresszúra hatásmechanizmusa

A meridiánokon lévő pontok stimulálásával plusz energiát juttathatunk az alulműködő szervhez vagy testtájhoz, ill. túlműködés esetén egy másik stimulációs technikával energiát vonhatunk el onnan és visszafoghatjuk az adott szerv működését.

A hagyományos kínai gyógymódok alkalmazási lehetősége igen nagy. Felöleli a test minden típusú megbetegedését a szervi- funkcionális, ill. a specifikus működések vonatkozásában. Akupunktúrával/akupresszúrával kezelhetünk akut és krónikus megbetegedéseket - beleértve a fertőző betegségeket is - gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Az, ami manapság kínai orvoslás címén nyugaton történik, annak szinte semmi köze nincs a valódi, tradícionális kínai gyógyításhoz. A kínai orvoslás elméleti mélységei és a gyógyításban elérhető erdemények mértéke lényegében szinte teljesen ismeretlen maradt. Az összetett orvosi rendszerek helyett csak néhány fontos akupunktúrás technika jutott el nyugatra. Ennek következtében érthető ha sok nyugatinak különös elképzelése van a kínai gyógyászatról.

A hagyományos kínai orvoslás összetétele

A hagyományos kínai medicina az akupunktúrán (akupresszúrán) kívül még sok más gyógyító eljárást is magában foglal:

A "külső" kezelések felölelik az akupunktúrát/akupresszúrát, a moxibustiót, (kombinált fito- és hőterápia, melynek során a testen vagy annak közvetlen közelében szárított gyógynövényt égetnek el) a kínai masszázst, a fürdőterápiát, a Tai Qi-t(kínai harcművészeti és egészségmegőrző mozgásterápia) és a légzésterápiát (Qi Gong).

A"belső" kezelések pedig a különböző "gyógyszereket" a táplálkozásterápiát és a meditatív gyógyítást foglalják magukba.

A kínai orvoslás egészség és betegség fogalma

A kínai orvostudomány az egészség fogalma alatt azt érti, hogy az egészséges ember egy kiegyensúlyozott külső-belső világgal rendelkezik. Betegség akkor keletkezik ha zavar támad a testi- vagy lelki működésében és a harmónia fenntartásában szerepet játszó természetes folyamatok működése zavart szenved.

Yin-yang - kínai orvoslás- akupresszúraA külső-belső harmónián alapuló teória a Yin-Yang és az Öt Fázis elméletben feje ződik ki, és magában foglalja a különböző és ellentétes hatások következtében kialakult egyensúlyi állapot fenntartását is. Ha ezen hatások közül valamelyik túlsúlyba kerül vagy legyengül, akkor ez a belső egyensúlyi állapot felborulásához vezet.

Az egyensúlyi állapot függ még a Qi (életenergia) egyenletes és megszakítás nélküli áramlásától is. A Qi felelős a szellemi, a lelki, az intellektuális és a testi folyamatok zavartalan működéséért. A Qi a Jingluonak vagy meridiánnak (csatornának) nevezett pályákban kering, s egy olyan folytonos körforgást alkot, amely összkapcsolja egymással a testtájakat és a belső szerveket.

A valódi kínai orvoslás

A valóság az, hogy a kínai gyógyászat összefüggő és független elméleti és gyakorlati rendszer, amely több mint 2000 éves fejlődésre tekinthet vissza. Ősi szövegeken alapuló tudás folyamatos kritikai átgondolása, újraformálása és mind az elméleti, mind a gyakorlati szakemberek munkáját figyelembe vevő, kiterjedt klinikai megfigyelés és értékelés eredménye. Ez a gondolkodásmód gyökeret eresztett ennek a mienktől nagyon különböző civilizációnak a filozófiájában, logikájában, érzelemvilágában, szokásaiban és kifejleszette saját elképzeléseit a testről, valamint az egészségről és betegségről.

Különbség a kínai és a nyugati gyógyászat között

A kínai gyógyászat az emberi test olyan sajátos vonatkozásaira is tekintettel van, amelyek a nyugati orvostudomány számára lényegtelenek. Ugyanakkor viszont a nyugati orvostudomány az emberi test olyan részleteit is feltárta és ábrázolta, amelyek a kínai gyógyászat számára lényegtelenek, leírásaiban nem szerepelnek. Pl. a kínai gyógyászat elméletében az idegrendszer nem jelenik meg külön egységként, mégis bizonyítottan használható eljárásai vannak ideggyógyászati betegségek kezelésére.

A nyugati fül számára a kínai gyógyítás kifejezései is furcsán hatnak. A kínaiak egyes betegségeket a "Nedvességből", a "Forróságból" vagy a "Szélből" származtatnak. A különbség azonban a két orvoslás között jóval nagyobb mint az őket leíró nyelvezet különbsége. Az eljárások mélyén húzódó gondolkodási folyamat, amely az orvost megfigyelései és ítéletei meghozásában vezérli, ténylegesen és radikálisan különbözik a két hagyományban.

A nyugati orvos egymástól jól elhatárolt betegség-, ill. kórokozókategóriákban gondolkodik. A tünetből kiindulva kutatja az azt létrehozó mechanizmust.. Meghatározott okot keres egy jól körülírható betegséghez. A pontos diagnózis egy szűk terület egzakt, mérésekkel alátámasztható leírása. A nyugati orvos gondolkodásmódja elemző jellegű: feltárni a jelenséget, elkülöníteni egy önálló kis egységet vagy okot.

akupresszúraEzzel szemben a kínai orvos figyelmét az élettanilag és pszichológiailag teljes egyénre irányítja. Minden a tárgyhoz tartozó információt - beleértve a betegség fizikai és lelki tüneteit éppúgy mint a páciens egyéb általános jellemvonásait - összegyűjt, így alakítva ki a hagyományos kínai orvoslásban a Diszharmónia Modelljének nevezett képet.

Ha valaki beteg, a produkált tünet csak egy része a szervezet egyensúlyvesztésének, amely élete és viselkedése egyéb vonatkozásai tekintetében is megvizsgálandó. A teljes képhez viszonyítva az ok és okozat kérdése mindig másodlagos. Nem azt kérdezik, hogy mi az az "X", ami "Y"-t okozta, hanem sokkal inkább azt, hogy mi a kapcsolat "X" és "Y" között. A szervezetben egyidőben felbukkant jelenségek közötti összefüggéseket igyekeznek felfogni és megérteni.

A kínai orvoslás logikája szintetizáló jellegű, megkísérli a tüneteket, jelenségeket egy jól értelmezhető együttesbe szervezni. A terápia pedig ezután megpróbálja visszaadni az egység egyensúlyát, visszaállítani az egyén harmóniáját.

A teljes kép megértése a tünettel mint résszel, ill. annak segítségével - ez a kínai orvoslás kihívása!

AKUPRESSZÚRÁVAL GYÓGYÍTHATÓ BETEGSÉGEK

Mivel a hagyományos kínai orvoslás diagnosztikai- és terápiás rendszere egészen más mint a nyugati orvostudományé, az általa gyógyítható betegségeket csak a a hagyományos kínai orvoslás terminológiájával lehetne leírni. Ezek a kórminták azonban csak részben felelnek meg a nyugati orvoslás betegségneveinek.

Minden természetgyógyászati ág esetén vannak olyan betegségek, amelyeket természetgyógyászati módszerekkel - kizárólag vagy ajánlottan - kiegészítő kezelésként (k.k.) lehet alkalmazni.

Ettől függetlenül a természetgyógyászati kezelések önmagukban is hatékonyak - bár lassúbb a gyógyulás mint a gyógyszeres kezelés esetén - de más természetes gyógymódokkal kombinálva gyorsabb, mellékhatásmentes és teljesebb gyógyulás érhető el!

A teljesség és pontosság igénye nélkül azonban nagyjából a következő kórképek esetén alkalmazható sikerrel az akupresszúra:

Emésztőrendszeri problémák:

- puffadás
- székrekedés
- hasmenés
- máj-, és epebántalmak, epekövek
- gyomorfájdalmak
- gyomor- ill. nyombélfekély (k.k.)
- hajhullás (legtöbbször emésztőrendszeri okra vezethető vissza)

Szív- és Érrendszeri betegségek:

- szívritmuszavar(k.k.)
- szívgyengeség, (k.k.)
- szívidegesség, ( k.k.)
- érelmeszesedés
- visszérgyulladás

Légzőszervi rendellenességek:

- felső légúti gyulladások: megfázás, nátha, torokgyulladás, mandulagyulladás
- köhögés
- hörghurut
- tüdőgyulladás, (k.k.)
- asztma(k.k.)
- arc, és homloküreg gyulladás (k.k.)

Anyagcsere zavarok:

- köszvény
- cukorbetegség
- elhízás
- soványság

Allergiás betegségek

- szénanátha
- asztmatikus panaszok
- ételallergiák

Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás

Daganatos betegségek (k.k.)

Immunerősítés (k.k.)

Mozgásszervi problémák

- lumbágó
- isiász
- izületi gyulladás, kopás, artrózis (k.k.)
- Bechterew kór (k.k.)

Bőrbetegségek:

- sebek(horzsolás, égés-, felfekvés) (k.k.)
- gennyes bőrkiütés
- pattanás (acne vulgaris)
- lábszárfekély (k.k.)
- ekcéma
- gombás bőrbetegségek,
- pikkelysömör (psoriasis)

Ideg- és elmebetegségek

- fejfájás, migrén
- ideggyulladás
- alvásprobléma
- neurózis (k.k.)
- kimerültség
- rossz stressztűrő képesség

Vizeletkiválasztó rendszer betegségei

- hólyaghurut
- hugyhólyag gyulladás
- vesegyulladás (k.k.)
- vesekő(k.k.)

Férfi- és női betegségek

- prosztataduzzanat
- prosztata gyulladás
- menstruációs zavarok
- petefészek gyulladás (k.k.)

 

(http://www.termeszetgyogyasz.eu/akupresszura.htm)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretet-forras.blog.hu/api/trackback/id/tr363689225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Emlékszel még arra, hogy ki voltál, mielőtt a világ megmondta neked, kinek kell lenned?"